Matias Hilden Rohkeiden tekojen Suomi

Miksi Kokkola ryöstää ja Helsinki ei?

YLE kertoi tänään maakuntien keskuskaupunkien verotuseroista. Aihe on tärkeä. YLE:n jutussa annettiin ymmärtää, että Helsingin matala verotusaste olisi sen ansiota, että kaupunki tuottaisi palvelunsa tehokkaammin kuin muut. Vaikka tälläkin voi toki olla jokin rooli, niin uskaltaisin väittää, että pääosin matala verotusaste on sen ansiota, että Helsingillä on parempi veropohja. Perustelen väitteeni:

Helsinki keräsi, matalasta veroasteestaan huolimatta, esim. v. 2015 veroja 4884 euroa/asukas, kun esimerkiksi Kokkolassa verotuloja kertyi silti noin tuhat euroa vähemmän asukasta kohden, 3828 euroa. Toisin sanoen: vaikka Helsinki onkin suhteellisesti kevyt verottaja, niin euroja se vie silti helsinkiläisten kukkaroista selvästi enemmän. Erot veropohjassa ovat siis todella huomattavia, sillä Kokkolan veroaste tunnetusti on korkeampi, maan korkeimpia, kuten jutussa todettiin.

Jos vielä mukaan otetaan verotulojen tasausjärjestelmä, jonka kautta Helsingin erittäin hyvää veropohjaa tasataan muulle Suomelle, niin tämä tasasi verotuloja näiden kahden kaupungin välillä 618 eurolla/asukas. Edelleen Helsingillä jäi kuitenkin 400 euroa/asukas enemmän käytettäväksi palvelujen järjestämiseen.

Kokkolan toimintakate, nettotoimintamenot siis, oli 5342 euroa/asukas, Helsingillä 5009 euroa. Valtionosuusjärjestelmä kattaa osaltaan kuntien palvelutarve-eroja, tapahtuuko tämä oikein ja oikeudenmukaisesti, onkin toinen juttu. Valtionosuuksia Kokkola sai, yllä mainittu verotulotasaus pois lukien, noin 600 euroa enemmän asukasta kohden kuin Helsinki.  En tarkemmin nyt perehtynyt Kokkolan ja Helsingin palvelutarve-eroihin, ja onko eroja esimerkiksi oppilaitosten ylläpidossa, ja sitä kautta kustannuksissa ja valtionosuuksissa.

Kaiken tämän jälkeen Helsingin vuosikate oli noin 400 euroa, ja Kokkolalla noin 100 euroa. Eroa siis noin 300 euroa. Se on 100 euroa vähemmän kuin verotulotasauksella neutralisoitu verotulokertymä. Ja nämä yllä ovat peruskuntien lukuja, konsernitarkastelu onkin sitten asia erikseen.

Aineistolähde: Kuntaliiton tiedot kuntien vuoden 2015 tilinpäätösluvuista (excel)

Tiedot verotulotasauksesta

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat