Matias Hilden Rohkeiden tekojen Suomi

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähkönkulutus

Huipputehojen laskutus on alkanut

Sähkön hinnoittelu on muutoksen kourissa. Vanhan kulutukseen perustuvan laskutuksen rinnalle on tulossa käyttöön huipputehomaksu. Tarkoituksena on, että sähkölaitokset pystyvät alentamaan verkkojen rakentamiskustannuksia.

Mitä sitten asukas voi asialle tehdä? Helpoiten asiaan voi vaikuttaa talous jonka talo rakennetaan vasta tulevaisuudessa. Rakennuksen energiankulutusta voi pienentää mm. eristysratkaisuilla ja "reletekniikalla".

Suomalainen sankaritarina

 

Miehen avovaimon talo palaa maan tasalle. Syyksi ilmenee verkkovirtaan kytketty kännykän laturi.

Mies miettii miten jatkossa voisi estää vastaavat tapaukset. Hän etsii valmista ratkaisua maailmalta, mutta ei löydä sitä. Niinpä hän istuu suunnittelupöydän ääreen ja miettii. Mietinnän tuloksena syntyy uusi laturi. Laturissa on rele, joka katkaisee virrankulun, kun kännykkä irrotetaan laturista. Oheistuotteena tulee sähkönsäästöä, koska laturi ei kuluta "tyhjänä" virtaa ollenkaan.

Aiheuttaako etäluettava sähkömittari todella maksuongelmia?

Ylen uutisissa varoitellaan tammikuun sähkölaskusta niitä, joiden taloa lämmitetään sähköllä ja joilla on etäluettava sähkönkulutusmittari.Tällaiset mittarit ovat yleistyneet laajemmin viime vuoden aikana. Omalla alueellamme Helsingissä sellaiset ovat olleet jo viitisen vuotta. 

Sähköä tuodaan Suomeen "langat punaisena"

Suomessa on nyt pikkuisen pakkasta (Helsingissä -11, Jyväskylässä -15, Oulussa -21, Rovaniemellä -29).

Suomeen tuodaan sähköä nyt kello 21.21 teholla 2987 MW. Olisipa mojovaa viedä sähköä sen tuonnin sijaan - tekisi eetvarttia kauppataseellemme.

Niin, tuulivoimalamme tuottavat parhaillaan valtakunnanverkkoon sähköä peräti 8 MW teholla. Jossakin taitaa kuitenkin tuulla pikkuisen, tai sitten vihreät ovat joukolla pyörittämässä tuulimyllyjen siipiä. :)

Tuulellakäyvää sähköntuotantoa

No niin, nyt on sitten ollut pari päivää pakkasta, ei toki kovaa pakkasta. Niinpä aloin tänään vilkuilemaan silloin tällöin miltä sähköntuotanto Pohjolassa (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro) oikein näyttää - onhan minulla ennestään kokemus, ettei tuulivoimalat tuota sähköä silloin kun on laajempi korkeapaineen alue, eli talvella pakkasta. En joutunut pettymään arvauksessani. Laitan oheiseen taulukkoon muutaman huomioni.

Suorasähkötalon vuoden kulutus kohdallaan

Rakensimme — tai no rakennutimme ja rakensimme — 124 neliöisen omakotitalon, johon muutimme vuonna 2006. Lämmitysjärjestelmä oli tietysti yksi keskeisistä valinnoista. Päädyimme suorasähköön ja varaavaan leivinuuniin. 

Itselleni tärkeä valinta oli mäntylautalattiat joten lämmitys ei ole vesikiertoinen vaan alakerrassa on kattolämmityselementit ja ylhäällä sähköpatterit. Leivinuuni on tilanjakajana lähes keskellä alakertaa ja tiilipiippu samoin näkyvillä yläkerrassa. Hella on kaasuhella, uuni toimii sähköllä. Asumme Helsingissä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä